Bevezető


Hegyeshalom Nagyközség Győr-Moson-Sopron megyében a Mosoni- síkság természeti környezetben helyezkedik el. Hegyeshalom a Hegyeshalmi Közös Önkormányzati Hivatal székhelye. A közös hivatalhoz tartoznak még Levél és Bezenye községek. Így együtt 7100 fős közösséget alkotunk. Községünk lakóinak száma 4340 fő.
Szeretettel köszöntjük a kedves látogatót Hegyeshalom Nagyközség honlapján!

Köszöntjük a településünk iránt érdeklődő, az ide utazó, vagy ide utazni szándékozó kedves vendégeinket, és köszöntöm azokat is, akik az interneten barangolva érdeklődnek településünk iránt.
Külön szeretettel köszöntjük falunk lakóit is, akiknek segítséget nyújt majd ez a honlap melyen, minden kedves érdeklődő megismerkedhet településünk történelmi múltjával, jelenével, értékeivel.
Tájékozódhat Hegyeshalom közéletéről, elolvashatja az önkormányzatunk képviselő-testületének rendeleteit. Megismerheti községünk történetét, nevezetességeit, intézményeit, egyesületeit, és civil szervezeteit, betekintést nyerhet a település mindennapi életébe.
Engedje meg, hogy rövid bemutatkozással hasznos információkat kínáljunk településünkről.
Hegyeshalom első említése Hegeshalm néven 1217-ben történt, amely egy csúcsos tetejű dombra utal. A halmon felépült római katolikus templomot annak idején Szűz Mária (Santa Maria) tiszteletére szentelték. Ennek német nyelvű változatából származtatható a Sammaria – Sommerein elnevezés. A 17. századtól előforduló Strass megnevezés a település főút menti fekvésére utalt. Ezekből alakult a mai német neve: Strass Sommerein.
Hegyeshalom nagyközség Magyarország leghíresebb vasúti és közúti határállomása volt hazánk schengeni egyezményhez való csatlakozásáig. A Budapest-Bécs vasútvonal, /valamint egy elágazás Pozsony felé/, az M1 és A4-es autópálya, valamint az 1. számú országos főútvonal révén Nyugat-Európa keleti kapuja. A település igazgatási területét érinti a Rajka, Pozsony felé az M15-ös autóút. 2013. december 18-án átadásra került a határig vezető kerékpársáv, ezzel a Győr-Hegyeshalom kerékpárút teljessé vált Ausztriáig.
A településre érkezőt változatos településkép fogadja. Az 1-es útról keleti irányból a közel É-D-i vonalvezetésű, jelenleg kiszélesítés alatt lévő M15 jelű autópálya, majd a közlekedési csomóponthoz telepített gazdasági egységek, nyugati irányból a határátkelők és az ottani gazdasági egységek, szállodák és éttermek tárulnak fel.
Rajka-Bezenye irányából, vagy az autóutakon érkezők számára – az utóbbi magas vonalvezetése miatt – láthatóvá válik a Mosoni táj szépsége, Hegyeshalom természeti értékekben gazdag külterülete. A fő közlekedési utakról letérve északon Márialiget, az egyik külterületi lakott hely tágas térségében szinte érintetlen gyepterületek, telepített erdői uralkodnak, melyben elvész az emberi jelenlét és az emberi beavatkozás nyoma.
Délen, Csemeztanya térsége már emberi beavatkozástól zavartabb, a művelt parcellákat a kavicsolt mezőgazdasági utak rendszere hálózza be. Az 1990-es években az autóutak építéséhez számos területet kutattak meg kavicskitermelés céljából. Az addigi ún. Öreg tó mellett a bányaművelés során több tó jött létre, közülük a Csemeztanya menti mintegy 100 ha nagyságú bányató a legnagyobb. A kitermelés a tó északi, valamint délnyugati részén jelenleg is zajlik.
Hegyeshalom lakóinak életmódját ás a foglalkoztatási struktúrát meghatározza, szinte naponta átalakítja az a tény, hogy fontos vasúti és közúti közlekedési csomópont. A turizmus és az átmenő forgalom fontos színtere. Egyre több magánvállalkozás kereskedelmi, vendéglátói és más szolgáltatás üti meg a városi színvonalat.
Hegyeshalom történelme során sok keserűséget élt át. Ki- és betelepítések alakították, formálták a települést, és kovácsolódott egy összetartó közösség. A sokféle népből olvadt össze a mai Hegyeshalom. A helyi közösségi élet nagyon aktív. Az egymással együttműködni tudó közösségek alkotják településünk szívét.Remélem, hogy honlapunk hozzájárul ahhoz, hogy az érdeklődők mindig a legaktuálisabb képet kapják településünkről. Barangoljon hát kedvére honlapunkon és kívánom, hogy e látogatás kellemes és hasznos perceket szerezzen!
Ha pedig sikerült felkelteni érdeklődését, a virtuális kirándulás után kérem, személyesen is tapasztalják meg Hegyeshalom vendégszeretetét a valóságban is!Jó böngészést, a honlap használatához sok sikert és örömet kívánunk minden kedves érdeklődőnek!
                                                                                                                       
Hegyeshalom Nagyközség Önkormányzata 
 
 
ugrás a kezdőlapra