TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM-2022-00030 
A kis tornaterem épületének energetikai korszerűsítése

Sajtóközlemény
Projektadatlap
              
- Kedvezményezett neve: Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzat
- Konzorciumi partner: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal
- Fejlesztés tárgya: A kis tornaterem épületének energetikai korszerűsítése
- Elnyert támogatási összeg: 45 000 027 Ft
- Tervezett befejezési dátum: 2025. 08.31.
- Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

PROJEKTADATLAP

Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzata az A kis tornaterem épületének energetikai korszerűsítése” című TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022-00030 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című és „TOP_PLUSZ-2.1.1-21” kódszámú felhívás alapján valósítja meg a nevezett projektet.
Pályázati konstrukció: „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című és „TOP_PLUSZ-2.1.1-21” kódszámú
Pályázat címe: „A kis tornaterem épületének energetikai korszerűsítése” című TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022-00030
Kedvezményezett neve: Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzata
Kedvezményezett címe: 9222 Hegyeshalom, Fő utca 134.
Konzorciumi partnerek: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat Hivatala
Elnyert támogatás:  45 000 027 forint
Támogatás intenzitása: 100%
Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
A projekt célja: A projekt egyik fő célja, a tornaterem, és adott épületben helyt kapó könyvtár épületenergetikai korszerűsítése, a primerenergia igény csökkentése. A további cél háztartási méretű napelem kiserőmű rendszer kiépítése, mely kiválóan alkalmas arra, hogy megtermelje az épület fenntartásához szükséges elektromos áramot. A fejlesztés tehát a kiírás mindkét céljához, az energiatakarékosság növeléséhez és a megújulók részaránya, és az általuk termelt megújuló energia mennyisége növeléséhez hozzájárul. A fentieken túl a felújításon áteső épület meg fog felelni a projektarányos akadálymentesítési elvárásoknak is, így a szociális horizontális célokhoz való hozzájárulás is megvalósul. Ezt a projekt kommunikáció során is biztosítja, mivel nem közvetít az esélyegyenlőségi célokkal ellentétes üzenetet.

A fenntarthatósági elvárásokat a projekt elsődlegesen célozza, így annak való megfelelés a klímavédelmi és környezeti célokkal teljes körű. A projekt kizárólag már kivett épületeket és területet érint, így sem a NATURA 2000 területet sem zöldfelület nem érint.

A megújuló energiaforrások használatával az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, a fosszilis energiafelhasználás csökkentésével hozzájárulunk a környezeti ártalmak csökkentéséhez, ezzel pedig az ország nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítéséhez. A korszerűsítéssel, a megújuló energiaforrás használatával Hegyeshalom Nagyközségi Önkormányzata példát szeretne mutatni a környező települések önkormányzatainak, a környező épületek tulajdonosainak, üzemeltetőinek a környezetterhelés csökkentésére.

Az épület felújításával egy kulturáltabb, élhetőbb településkép jön létre, javul az épített környezet minősége, az iskolások és az ott dolgozók jobb környezetben lesznek, az iskolások, ott dolgozók, és a lakosság elégedett lesz, és a projekt segítségével a lakosság megismerkedik a megújuló energiaforrások hasznosításával.

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága

Kapcsolat: Szőke László polgármester

Projekt zárása: 2025.08.31.